cocoștiri

Franţa: Vestele galbene

Sur le pont d”Avignon, je suis une gilet jaune!

Jilets jaunes înseamnă la voi vestă galbenă şi facem la Paris exact ce fac la voi poliţiştii în gaben, de la rutieră: încurcăm circulaţia!

Cum de ce ne-am îmbrăcat în veste galbene? Păi când se strică ”la voiture”, maşina, nu vă daţi jos s-o reparaţi îmbrăcaţi în vesta respectivă? Voila!

Aux armes citoyens!  Ne-am supărat tare parce que ne-au scumpit benzina şi-am ieşit pe Champs Elisee. Exemplul l-am luat de la voi, Roumanie. Şi vouă guvernul du PSD v-a băgat supracciza în benzină şi imediat v-am văzut ieşiţi în stradă, dar tot la noi, pe Champs Elysees. Doar că, spre deosebire de voi, mon Dieu, care v-aţi îmbrăcat în negru şi v-aţi aşezat în genunchi rugându-vă să nu vă scumpească benzina: ,”s”il vous plait, mesiu” , noi ne-am revoltat!

Formez vos bataillons! Ne-am luat veste galbene, gilets jaunes, le cockteil russe Molotov şi la luptă!

Exemplul l–am luat tot de la voi! Acum cerem, pe lângă scăderea preţului du carburant, d ”essence, benzină  et diesel exact ce voi aveţi: creşterea salariului minim şi scăderea vârstei de pensionare. Pouquoi la voi se poate ca un chef de la police să iasă la pensie la 45 ani şi la noi nu? Deci voi ne-aţi inspirat, chers roumains!

Acum aştept să vă inspirăm şi noi pe voi, după ce au amânat creşterea punctului de pensie de la 1 janvier. Să văd cum ies în stradă les generations mai vechi, ţinute în foame, frig, întuneric şi blocuri, de camarade tovarăşul Ceaucecu. Voi aţi avut cel mai mult de suferit, au diable, şi după Revolution, de la ...cum spunea sloganul? ”Francois Mitterand est l”ami du l”assasin”!

Bineînţeles că şi la noi, la ”jilets jaunes”, sunt ”casseurs”, spărgători. N-au nicio treabă cu noi, exact cum erau şi prietenii jandarmilor voştri, băieţii din galerii. Numai că la noi au arestat mii de casseurs la voi au găsit doar 12. Că doar nu era să se dea în gât unii pe alţii, parol! Pe câţiva i-am zărit la parada de la fete nationale, sărbătoarea de 1 Decembre. Defilau cu batalionul de agitatori, provocatori şi casseurs de votre Jendarmerie.

Vă admir mult pe voi, les roumains, că aţi ieşit în stradă pentru Ordonanţa 13. Aveţi dreptate, vous avez raison, să nu vreţi amnistierea  şi graţierea tuturor pungaşilor şi voleurs. Mai ales că, după aceea, mulţi vin la noi, en France.  Aveţi biensur şi voi destui, mai ales în Parlament, mais restul mişună prin parcările noastre, metro et magasines.

Ăştia trebuie raşi! Exact ca în reclama cu Antoine Grienzman, dar mai apăsat! Dar avec qui? Cu cine? Că vouă vă trebuie un Napoleon, dar aveţi dor un Ludovic, şi ala trubadur dar mai mult Louis de Funes. Ca să nu mai zic de monsieur Klaus, cel mai încet allemand, german, pe care l-am văzut vreodată! Vouă nu vă trebuie ”pas cu pas”,  vous devrez, un Blietzkrieg! O la la! Mais oui!

Ca să nu mai zic mon Dieu, că abia îl suportăm pe Macron, deci nu putem să vă înţelegem, comprendre, cum o suportaţi voi pe La Gioconde blonde? Mona Lisa din Videle, madam He He.

Când mă uit la votre politique şi văd cuplul care vă conduce, îmi evocă alt cuplu celebru din revistele de bandes dessinees. Vă mai aduceţi aminte de Pif et Hercule?

Pif e căţelul blând gălbior  iar Hercule e motanul cel răutăcios. Exa ca la voi. Pif face sluj, iar Hercule işi linge mustăţile rânjind! Pauvres roumians!

Comentarii