cocoștiri

Elful high tech

Băbăieţ, ştiţi cine merită tot respectul de Crăciun? Nu Moşul, preteni. Ci elfii. Sau spiriduşi, cum li se mai spune. Jos pălăria pentru elfii care meşteresc cadouri şi le împachetează. Elfii sunt singurii care s-au updatat la cadourile high tech pe care le cer copiii. Moşul face doar curierat, dar spiriduşii lui au fost tot anul la cursuri MBA, marketing, social media şi IT. Păi pe vremea copilăriei nostre aveam pe listă o minge de 35 de lei, portocale şi nişte cowboi şi indieni d-ăia de plastic.
Primea Moş Crăciun scrisoarea, o pasa la elfi şi ăştia dădeau drumul la matriţa de mingi, le umflau cu pompa, culegeau două-trei portocale şi îl scoteau de la presă pe Joe Indianul, crăcănat ca să stea pe căluţul lui interşanjabil cu cowboiul.

Păi uitaţi-vă cât au de lucru acum! În primul rând elful trebuie să cunoască terminologia, că jucăriile nu mai au nume, au indicative. PS4, Xbox One, S8 sau Vivo Book Pro 15 N580VD. Ia să fi scris eu Moşului nişte indicative d-astea în copilărie, păi nu mă ducea mama la un control medical?

Acum Moşul nici nu le mai zice elfilor ce cadou aşteaptă de la ei. Le dă sms. Sau le scrie pe mess, whatsapp sau Insta. Vă daţi seama ce evoluţie pe inteligenţa elifilor? De la primele desene din epoca de piatră, când cei mici desenau în peşteri ce-şi doreau de Crăciun, de exemplu un toporaş mic din silex şi echivalentul mobilului de azi, un corn de rinocer cu care să-şi cheme tovarăşii la joacă, până azi când elful trebuie să facă rapid rost de un smartphone A9 cu 4 camere.

Prichindelul trebuie să facă research între branduri,  boring, toate-s la fel merge la o conference, scanează facebook ads-uri, bagă un curs de know-how, unul de manager de proiect, primeşte alerts de pe google, citeşte disqus, bloguri forumuri, se înjură pe reddit cu nişte pinguini, echivalentul elfilor în Japonia, cere o social media monitoring pe cuvinte cheie despre cadoul dorit de copilul atomic, mai admiră un slideshare de prezentare, mai ciupeşte un vlog, evită viral marketingul, cască la twiterul lui Donald Trump, într-un cuvânt, de fapt două: Social networking.

Şi pentru ce? Pentru un gadget pe care puştiul vrea să joace Fortnite? 

Păi nu mai mişto erau ţevile noastre de cornete: pac, pac, retezai o ţeavă în două, legai bucăţile cu scoci, ca să ai carabină cu două focuri, rulai nişte coli pentru cornete şi fortnite pe toată lumea. Ne perfecţionasem şi înmuiam vârful cornetelor în cerneală albastră şi trăgeam în cerceafurile puse la uscat în balcoane. Erau ca nişte like-uri pe wall.

Mai voiam şi noi poate un radio Ric, poate o bicicletă, poate nişte boxe de Kashtan. Pentru elf era pistol cu apă, floare la ureche.  Urma rapid un curs de electronică din revista Tehnium, cumpăra un pumn de condensatoare, rezistenţe, bobine şi tranzistori şi lipea cu letconul un super radio, de prindeam şi Vocea Americii cu el. Iar din resturile electronice Moşul îi aducea lui tata şi o antenă de bulgari.

Păi pune-l acum pe elf să facă un smartphone cu ecran pe margini. Ca să nu mai zic că lui Elon Musk i-a adus o rachetă care aterizează în picioare pe mare.  Păi von Braun, Einstein şi Faraday sau Nikola Tesla erau copii mici pe lângă elful lui Moş Crăciun.

Bine, dacă elful nu era lapon , ci trăia la noi, era aşa de depăşit de tehnologie, încât îşi dădea demult demisia şi trăia pe ajutor social, uitându-se la Antena 3. Intra şi pe social media, dar cu o poză de profil cu o floare şi înjura agramat elfii care aveau treabă.
 

Comentarii