cocoștiri

Vocea (obosită a) României

În sfârşit m-am uitat şi eu, sezonul ăsta, la Vocea României. Mi se pare numai mie sau show-ul Pro-ului a cam obosit? Bun, face audienţe mari, sponsorii şi departamentul de vânzări sunt încântaţi, curge publicitatea de am timp şi să fac baie, să mănânc şi, dacă nu sunt atent, să mă şi culc, dar acolo, la juriu, se cam văd nopţile pierdute.

Cel mai enervant e momentul în care, la confruntări, juratul-antrenor trebuie să aleagă din proprii doi concurenţi. Parcă e Dragnea care promite primele trei locuri pe listele europearlamentare, la juma de partid. Şi, din ce-am văzut eu, fac cea mai prostă alegere. În plus, când să anunţe bietul concurent că antrenorul l-a zburat din echipă, hop! Publicitate. Dau pe Kanal D, la milionar, când să anunţe Teo dacă a răspuns corect concurentul, hop! Publicitate. Mă mir că n-au băgat tâmpenia asta şi la ştiri, la Esca.

Când ne anunţă, că  asta e prima ştire la ProŞtiri, de vreun vasluian cu topor, ca în Winnetou, sau un beţiv din sud cu un cuţit ca Rahan, a ieşit pe stradă şi a omorât: Publicitate! Aşa da! Să stai la toţi detergenţii, mucosolvanţii şi ofertele de nerefuzat la absorbante, ca să vezi cine l-a împuşcat pe Kennedy. Başca promo-urile la filmele pe care tocmai le-a terminat de dat şi redat, de un an, HBO-ul.

Oricum nu contează. Pro-ul e pe butonul 1 pe telecomandă. Deşi, mai nou, am văzut că, dacă dai drumul la televizor, se deschide pe TVR. Aş ruga producătorii de televizoare, dacă se poate, când ajunge programul pe TVR, să se şi închidă aparatul. Ca să nu mai apăsăm noi inutil.

Revenind la ProTv...ce? Da, aveţi dreptate, am lucrat şi eu la TVR. Cumva trebuia să-mi recuperez taxa radio-tv plătită inutil zeci de ani. Când au scos-o şi banii veneau de la Guvern, deci de la Dragnea, mi-au mulţumit pentru colaborare. Asta e, nu sunt om de înţeles, nu-mi place să renunţ la subiecte.

Apropo, cam multă publicitate se duce la un post public, plătit gras din impozite, coane Fănică! Păi nu era televiziunea educativă, de cultură şi propagandă...ăsta, promovare a valorilor? Atunci cum ne pierdeţi timpul public cu reclame la  produse private? Ori e tv de interes public, ori e prietenie privată. Ori că că, ori că că.

Re-revenind la ProTv, la Voce, Smiley mi se pare total absent. Când eşti ultra-ocupat cu studioul Haha, cu turnee, concerte şi paranghelii (şi bine face) prestaţia la Voce e cam: vals, vals, vals! Bine, îi lipseşte şi micuţul Moga. Cu papionul lui mult mai haios decât fustele din năvod ale Irinei Râmeş. Mie mi se pare că lui Smiley îi prinde bine filmarea la Vocea României, că mai apucă şi el să moţăie.

Băiatul din capătul îndepărtat al portativului din juriu, Tudor Chirilă pare şi el că nu-şi mai găseşte locul în peisaj. Da, e vocal, o mai face pe Andra să plângă şi pe Smiley să tresară în somn, dar s-a cam detaşat. Pare că e plin de cruzime din obligaţie, din fişa postului.
Cea mai bună voce din juriu, Andra, mi s-a părut încercănată şi cu pielea netedă, nu mai e ca la găină. Pare că pune cel mai mult suflet în pregătirea fetelor din confruntări, dar e clar obosită.

Alo, şi deja sunt trei juraţi care cască în front! Asta se transmite pe sticlă fix în sufragerii. De fata emo cu breton ce să zic? Irina pare că se adaptează cu greu la showbiz-ul românesc, sau ce-a mai rămas din el. Dar cum trebuia ca fiecare juriu să aibă moldoveanul-frate (aka soră), asta e. E şi peste Prut o piaţă tv, nu-i aşa, departamentule de vânzări Pro?

În concluzie, un minunat program de televiziune cu voci de-a dreptul unice, cum spun juraţii, voci pe care nu le mai auzim nicăieri după fiecare sezon. Bine, nici n-au loc de ultimele şi penultimele ”hituri” Smiley şi Delia. 
 

Comentarii