cocoștiri

Taxa pe curcan

Acum vor taxă pe centrala de apartament. Taxă de poluare, zic cei de la ANRE, vezi Doamne că în 3 ani, aproape s-a dublat consumul general prin centralele de apartament. Şi poluează cu CO2. Sunt mai multe aspecte aici, dar esenţiale sunt două: 1.guvernanţii vă cred proşti. Şi 2, dacă acceptaţi această taxă abuzivă, chiar sunteţi proşti.

Primo: ANRE e Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Am mai vorbit despre aceşti agarici cu ifose. Ei  reglementează fix pix. Doar anunţă când şmecherii care stăpânesc bogăţiile subsolului, recte gazele, au nevoie de bani pentru dividende, vacanţe şi salarii majorate. Ca să nu anunţe PSD-ul, că nu mai dă bine deloc când promiteai scoaterea de taxe, i-au pus pe ăştia să ne vâre morcovul taxei. Până la frunze.

Secondo.  Deoarece RADET şi alţi dinozauri insolvenţi mai au puţin şi crapă, fiindcă lumea pleacă de frig din reţeaua lor cuaternară şi ruginită, au tot vrut să interzică decuplarea de la conductele lor neizolate şi găurite, la care plătiţi la greu tot agentul termic călâu.

Cu aceeaşi mentalitate ordinară de ceauşişti cu robinete aurite  pe-acasă, pe cei de la RADET şi ANRE îi doare-n ţeavă că e frig afară şi copiii din case vă îngheaţă cu mâna pe calorifer. Guvernul bagă bani de la buget în regiile de termoficare, sub formă de subvenţii, exact cum îndopi un curcan. Cu menţiunea că acest curcan , mă scuzaţi, are o gaură largă-n fund, pe unde ies cascadă grăunţele. Într-o veselie.

Dacă se mai debranşează mulţi, se vor întâmpla două chestii: 1. Lumea cu centrale se încălzeşte mult mai economic. Şi 2. Ăstora de la RADET o să le explodeze o grenadă economică în maţe şi o să le crape târtiţa curcanului de tot.

Terţio. Cei care folosesc centrale de apartament, le folosesc economic, că nu le convine să plătească mult la gaz. Drept urmare poluarea e mică. Plus că centralele sunt performante, nu ca furnalele lor unde ard cărbuni şi lemne, de nu se mai vede noaptea luna de fum.
Deci, ca să ştiţi, fără investiţii (şi n-au băgat un chior), regiile de termoficare sunt nişte zombi care bântuie oraşele, cu angajaţii bugetari masă electorală de manevră.

Quatro. Au strâns şi vor să mai strângă sute de milioane de euro din taxa de poluare de la maşini. Ce-au făcut cu banii ăia, au redus vreo poluare? Cineva , repet, e luat de prost.

Acum vor să ia taxă pe centrala de apartament. Dar nu explică nimeni cum se reduce poluarea dacă plăteşti o taxă? Zi-ne, ANRE-ule, că noi suntem mai nepregătiţi: din banii ăia căcălău, cam ce faci mneata ca să tai CO2-ul? Pui nişte pungi la ţevile de evacuare ale centralelor, ca să-l împachetezi şi să-l  deşerţi noaptea prin păduri? Noaptea , când plantele mănâncă dioxid şi se aia oxigen. Nu. Dar cum reduci poluarea, pungaş mic ce eşti?

Aşa e că n’ai nicio idee? Hai să-ţi zic eu una, gratis. Pui nişte ţevi şi colectezi tot dioxidul de carbon într-o singură conductă. Pe care-o bagi fix în fundul curcanului de la RADET. Şi când bagi subvenţii în el pe cioc şi gaze pe dincolo, scuze de imagine, sigur rezolvi problema.

Dar chiar crezi, băi ANRE-ule, că toţi suntem proştii voştri, ăia aliniaţi 10 la un steag şi 100 la o lozincă, pe care-i doare-n brişcă de cetralele de apartament, când ei au sobă şi se defechează în fundul curţii încă un centenar de-acum încolo?

Te înşeli şi abia aştept să vină odată Ziua Recunoştinţei. De ce? Că atunci o să se servească curcan RADET în sos bugetar ş o să înceapă Marea Debranşare. În primul rând a voastră de la privilegii.

Comentarii