cocoștiri

Bronx-ul sălbatic?

Un inconstient spulbera cu masina patru pietoni pe o trecere de pietoni . Un dezaxat intra cu masina in viteza in multime, intr-un mall. Un politist e injunghiat de 3 ori de un cetatean. Bronx-ul salbatic?

Ei bine, nu. Ei bine, e Romania celor nespe mii de politii, locale, rutiere, militare, criminalistice. Unde ofiterii merituosi isi baga picioarele in meserie, se pensioneaza la 45 de ani si se apuca de afaceri. Unde tinerii abandoneaza meseriile traditionale pentru a ingrosa randul politistilor locali. Ce rost are sa schimbi robinete sau sa ari campul, cand poti avea o uniforma noua, un salariu bunicel si o masina cu care sa te plimbi, printre mandre, prin sat? E Romania in care cetatenii stransi intr-o piata publica sunt gazati de jandarmii care isi abandoneaza o colega in mijlocul huliganilor. Huligani pe care nu sunt in stare sa-i potoleasca.
Tara in care seful unor jandarmi care dau jos din masina turisti straini si-i bat mar iar pe jurnalistii straini ii baga in duba , e propus pentru avansare, pensie speciala si statuie.

Acolo unde un politist de la rutiera, nedescoperit sau acoperit cu grija de colegi, pipaie copiii prin lifturi. Unde altul isi impusca copilul de trei ani si apoi se sinucide.Siguranta si incredere? Doua glume bune. De fapt nereusite.

Traim timpuri in care nu mai poti merge cu un copil la meciuri pe stadion, fiindca oamenii de ordine sunt doar o gluma colorata in galben, iar jandarmii au treaba cu gazat filosofii de 102 ani. In rest bete, fumigene si scuipati la greu. Apoi terenuri suspendate. Dar nu conteaza, oricum avem fotbal de judeteana. Avem si circulatie rutiera de India, fara reguli, fara civilizatie, fara minte. si fara control.

Cum nu era destul, avem si o initiativa inconstienta total a unor parlamentari PSD: suspendarea permisului la 45 de puncte. Nu la 15, ca pana acum. Ca suntem si noi grabiti, spun initatorii. Si spitalele sunt pline. Ma intreb ce rost mai are sa se dea examen pentru permis auto?

Poate va intrebati de ce acest reviriment al infractiunilor in Romania lui 2018. Pai intrebati-va ce patesc infractorii. 77 de fiare care au abuzat copii, in ultimii 2 ani scapa fara inchisoare. Statistic doua minore sunt violate zilnic in tara Politiilor. Uitati-va la preotul care beat, a omorat cu masina o persoana si a fugit de la locul accidentului. Nicio zi de inchisoare. Recidivistii lui Tudorel ies pe banda rulanta. Gem bibliotecile inchisorilor de cartile infractorilor care abia stiu sa se semneze. Ghita rade de Justitia romana cu gura pana la urechi in Serbia. Mazare in Madagascar. Infractorii fac legi si schimba completuri de judecata. Avocatul poporului? O marioneta suie, care fuge ca un las in vacanta.

Daca asa arata statul de drept, atunci inteleg de ce turcii sunt fani Erdogan. Iar Romania Centenara, imi pare rau sa va spun, dar a redevenit doar un pasalac. In care cine are punga cu galbeni mai mare, ajunge domnitor. Functiile publice se cumpara, agentii de politie se aranjeaza intre ei pe posturi caldute, justitia ii mangaie duios , ca o mama, pe infractori, baronii impart marinimosi sinecuri si beizadelele dau cu tifla contribuabililor.

De fapt tu esti inconstient daca iti lasi copilul sa mearga singur pe strada cu cheia in buzunar. Daca nu iti pui gratii la geamuri la parter si alarma la masina, Daca nu-ti supraveghezi copiii dus-intors de la scoala. Daca vecinii nu pun interfon, ca sa nu se drogheze aurolacii in scara blocului. Sa ne aparam singuri. Chiar si de politie, daca trebuie.

Si sa ne rugam sa nu ne scoata lumea civilizata din UE. Ca daca ne returneaza Europa retelele de infractori, atunci singura solutie ramane Catedrala Neamului. Nu, nu pentru ruga, ca ne-am rugat degeaba sa nu ne mai fure impozitele pentru constructia ei. Doar ii punem niste gratii la geamlacuri, zid are, si o facem Sing-Sing-ul Romaniei centenare.

 

Comentarii