Patriarhul a călcat pe bec la referendum, procurorii se sesizează!

Confruntat cu o prezenţă extrem de scăzută la urne (11,6% la ora 13:00), Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, a lansat duminică un mesaj ultimativ la adresa credincioşilor care nu au fost la referendum. În cuvântul de la finalul Liturghiei oficiată duminică în Catedrala Patriarhală, Patriarhul a spus: „Cei care nu aţi fost până acum la vot vă rugăm să mergeţi ca să nu fie prea târziu”, potrivti Basilica.ro, agenţia oficială de presă a Patriarhiei. „Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare, să arătaţi libertatea şi dreptul acesta, să primiţi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată lucrarea cea bună. Să trăiţi întru mulţi ani”, a mai spus Patriarhul.

Gestul nu a rămas fără ecou la nivelul organelor de cercetare. Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, participantul la acest proces electoral trebuie să îşi exprime/manifeste voinţa în mod individual, aplicând ştampila „Votat” numai într-unul din cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale (art. 37 alin. 2 din Lege). Aşadar, voturile trebuiau să fie liber exprimate, conform dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului (valabilă şi în materia referendumului). De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 3 şi art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008: „Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis … Participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.
 
Într-o speţă similară, poliţiştii fac verificări privind un primar din Giurgiu care a îndemnat alegătorii să meargă la vot, deşi campania electorală s-a încheiat vineri, 5 octombrie, la miezul nopţii. ”În judeţul Giurgiu, poliţiştii efectuează verificări după ce au primit o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localităţi i-ar fi îndemnat pe participanţii la o cununie civilă să meargă la vot”, se arată într-un comunicat MAI.
 

 

Comentarii