cocoștiri

Ghicitoarea Mama Termita

Haules-maules, la cererea cetăţenilor, io, Mama Termita, o să ghicească acu' de viitoru' apropiat, mo! Că mi-a ieşit în cărţile de ROBOR, nu în alea de tarot, că vine criza financiară, mânca-v-aş pensia voastră. În primul rând, că s-a prăbuşit piaţa mobiliară dă clădiri, mo. Cred că şi fură dezvoltatorii din ciment, de s-a prăbuşit. Care are urechi spălate, să aude cu ele. Cică, dacă vrei să-ţi iei apartament, ia-l peste doi ani, că o să fie mult mai ieftin.

Şi, dacă mă întrebi pe mine - mă întrebi, nu? - e mai bine peste 3 ani să-ţi iei, că nici n-o să mai ai vecini. Nici sirienii nu pridideşte să înoate în Mediterana, cum se-nghesuie românache al nostru la autocarele de Belgia. O să este blocul gol!

Deci, vă spuie Mama Termita, e pă nasoale, socheres mucles! S-a limitat creditarea la bănci, cine face împrumut, nu poate să deie înapoi mai mult de 40 la sută din salariu. Da din salariu nu se trăieşte, din salariu se moare de foame acilea, so cames. De trăit, să trăieşte din sporuri, bonusuri, ore suplimentare şi combinaţii de prestări servicii pe la alte firme, fără factură. Cine-i harnic şi munceşte pentru patron, are tot ce vrea. Are internare, vizite în salon, piure la prânz. Că trebuie să fii nebun să te speteşti pentru unul care te vinde cu totul, în timpul programului. D-aia are baba meserie liberală, pă persoană fizică. De ce crezi că-i zice persoană juridică? Că vrei, nu vrei, ajungi să te judeci cu banditu dă angajator.

Cărţile mai mi-arată că statu' a ajuns la fundu' sacului şi a scos deja mâna prin gaura din sac şi s-a apucat să strângă de gât cetăţeanul, să deie banu! Păi, cine a mai auzit să se ia de tinerii însurăţei, ca să declare cât a decartat la fotograf, lăutar şi bodegă? Înseamnă că în buget mai e fix prafu' dă pe toba aia de capu' lu Codrin Şmecherescu şi a lu' Olguţa Vampirescu, mo!

Păi, dacă vrea să ia impozit dă la amărâtul ăla de hartist fotograf, atunci să-l puie să facă un album foto şi cu palatele dă partid. Cu limuzinele dă partid, cu mesele festive la Vila Lac, pă partid. Să le ceară chitanţele dă la catering la toate parangheliile dă partid, pă la Neptun, Sinaia, Snagov. Să înceapă cu pozele mişcate, mo! Că ăştia nici când stă la poză, nu poate să-şi ţie mâinile acasă!

Să vie cu chitanţele de la motorina pentru autocarele de la mitingul din iunie. Cu facturile de la scenă, de la sonorizare, de la pacheţelele şi apa pentru tot lumetul ăla pensionar, care o să dea piept cu criza în curând.

Că o să vie timpu' să impozitează şi mormântările, mo! Să dai în gât groparu' care sapă groapa altuia. Să ia taxă pă pomană la poarta cimitirului. Să scotocească Fiscu' în coş, de Sâmbăta Morţilor şi să ieie bomboana dupe colive! Să ia 25 la sută din mărunţişu' aruncat la curbe dă cortegiu funerar! Ptiu, mai rău ca ciuma lu' Caragea e mâna lu' Vâlcov!

Că vă spuie baba, am un ”deja mu” în globu dă cristal. Văd ”mu”-lte tăieri dă salarii şi multe dă pensii, cum a fost pă vremea lu marinaru'. Diferenţa e că acu' are de unde să taie. Că doar n-o să şi-o taie pe-a lor, aia specială. Cine-mparte, carte-şi face! Carte dă legi penale.

Ce mai era în poşeta ţării, bani dă rezervă, o să zboare în aer, la anu', la alegeri. E ca şi sinucigaşu' care-şi cumpără, cu ultimii bani, o frânghie scumpă dă mătase şi un scăunel de colecţie, Bideumayer. Diferenţa e că poporu' nu ştie ce se-ntâmplă şi se urcă mândru pe scăunel şi-şi leagă frumos frânghia dă gât, ca pe-o cravată, mo! Să atârnaţi bine! Haules-maules!

Comentarii