cocoștiri

Găinuşă, varianta turcească: Mehmet Otokar Paşa la Turkjurnal

Ii gunler, sevgili telespectator. Sunt Mehmet Otokar Paşa şi vă prezint Turkjurnal. Iată titlurile, kişakaşi, pe scurt: Başkan Erdogan a inaugurat încă o şeker fabrikasi, fabrica de dulciuri: Topi Top Bodrum. În acest an ne-au vizitat ţara un miliard de yabanci turistlerin, turişti străini, declară başkan Erdogan. Primele otobusler din Turkiye au ajuns la Bukreş. Başkan Erdogan nu a declarat nimic, deoarece nu suportă turcoaz. Şi vizita başbakan Veorica la Istanbul.

Geniş haber, ştirile pe larg.

Başbakan Veorica Dăncilă a ajuns azi, în sfârşit, la Istanbul, după ce a aterizat din greşeală la Salonic, în Grecia. Dânsa a declarat, citez: ”He, he”! Bundan, după care a cerut să viziteze Bab i Ali, Înalta Poartă, despre care a spus că ştie foarte multe din şcoală, de la chimie, a zis dânsa, dar cred că se referea la tarih, istorie. Yetkililer, oficialităţile i-au explicat că Bab i Ali nu există concret, nu provine de la Serai nin buyuk kapisi, poarta cea mare a Seraiului, care a fost construit abia la 1478. Poate vine de la poetul Ovidiu, care vorbea de Bosfor, poarta de trecere între cele două mări, deniz Marmara şi Karadeniz. Marea Neagră. Başbakan Veorica a părut că moţăie în timpul explicaţiilor, dar a tresărit la final şi a declarat: bak, biz komşuiuz! Ia uite, suntem vecini la Marea Neagră! Poate ne vedem la un punct de trecere a frontierei şi make foto!

Bundan, după care başbakan Veorica a cerut să efectueze o resmi ziyaret, o vizită oficială în Marele Bazar din Istanbul, de unde a achiziţionat un altin zincir, un lănţişor de aur, un sunger, un burete de pus în păr şi o igne firkaşi, o perie de mustaţă.

După ce a luat un prânz oficial cu şaorma cu de toate, başbakan Veorica din Romanya a cerut să viziteze piramit koz fabrikazi, o fabrică de blugi Piramizi, dar yetkililer, oficialităţile i-au spus că nu mai există aşa ceva. Deoarece era foarte dezamăgită, yetkililer i-au făcut o surpriză doamnei Veorica şi a fost vizitată de către Halit Ergenc şi Meryem Uzerli, adică actorii principali din Suleiman Magnificul.

Başkaban Veorica a leşinat când i-a văzut şi a fost nevoie de intervenţia medicilor, care i-au pus sub nas parfumuri turceşti, ca să-şi revină. Başkaban Veorica a deschis ochii şi a exclamat, citez: nu-mi vine să cred! Hala yaşiyor musun? Mai trăiţi tocmai de la 1700? De fapt 1500, dar nu contează. Actorii i-au explicat că ei doar interpretează rolurile lui Suleiman Magnificul şi al sultanei Hurem. Iar başkaban Veorica a fost aşa de încântată, încât a propus o işbirligi, o colaborare cinematografică turco-română, despre viaţa unui baron român din Teleorman şi a iubirii lui secrete pentru o başkaban, un prim ministru, pe care să o cheme tot Hurem.

Concret, în afară de promisiunea că va trimite mai mulţi butce, bugetari în Antalia la vară, mare cooperare economică nu s-a parafat. Oricum 50 la sută din marfa din Romanya e deja din Turkiye. Restul din Cin, China.

La finalul vizitei başkaban să se plimbe cu balonul cu aer cald în Pamukkale, dar yetkililer i-au spus că bate vântul. Oricum cred că dânsa e luată mereu în balon.

La revedere!

Comentarii