cocoștiri

Elemente vitale pentru viitorul naţiei: sănătatea şi educaţia

Două elemente sunt vitale pentru viitorul acestei naţii: sănătatea şi educaţia. Faptul că în ultimii 8 ani, numărul de şcolari a scăzut cu 700 de mii, din care preşcolarii sunt cu aproape un sfert mai puţini în clase, e un semnal de alarmă mai urlător decât sirenele lui Arafat. Că n-ai tu, ditamai Ministerul Educaţiei bani să trimiţi un elev să câştige aurul la Olimpiada de Astronomie şi că săracul pleacă cu bani din donaţii, e o ruşine naţională.

Nici n-ai pe cine să dai afară din Ministerul ăsta, care a ajuns ciuca bătăilor de joc a tuturor guvernărilor. Toţi agramaţii fără obraz şi-au cumpărat fotoliul, din care doar au mai pus rânjind o cărămidă la dezastrul naţional. Ditamai liceul Sava - citeam - are clase întregi care nu mai fac istoria, că proful e în concediu o lună. Şi pe altul n-au bani să-l aducă. Bine că sunt bani pentru toate bisericile, când şcolile se scorojesc peste elevi.

De sănătate nu mai zic, paradoxal că se cheamă Minister al Sănătăţii unul care se ocupă mai mult cu legatul etichetelor de degetul mare al decedaţilor prin spitale. Suntem fruntaşi europeni la bolnavii cronic care îşi dau duhul pe paturile jegoase din spitale. La leprozerie se face apel la mila publicului, să mănânce amărâţii ăia ceva. Mita e însemnată pe plicuri cu M1 - mâna întâi, M2 - a doua sau A - anestezist. Cred că doctorii îşi pun mănuşi chirurgicale ca să numere banii, nu de frica amprentelor, ci a stafilococilor din saloane.

Nu aberez, nu descriu decât în mică parte genocidul neoficial prin care politicienii, cu acordul tacit al votanţilor, se extermină reciproc. Românii cu ceva creier fug din cloaca asta mizeră şi needucată, văzând cu ochii.

Cred că ar trebui un consens, un acord de noncombat politic, dacă şnapanii ăştia care împrăştie puţinii bani ai românilor, sunt interesaţi măcar o secundă de viitorul României. Deşi nu cred.

Poate ar fi nevoie de o consultare populară prin care să se pună punct conducerii şi influenţei politice în Sănătate şi Educaţie. Situaţia e mult prea gravă, riscăm să ajungem 15-16 milioane, majoritatea bătrâni şi bolnavi, fără speranţa că naţiunea asta se mai face bine.

Poate că acel CSAT ar trebui să se întrunească şi să decidă dacă mai vrea o ţară sau o să fie doar un Consiliu Suprem de Apărare a Adunăturii. E atât de simplu: un armistiţiu politic, o înţelegere politică prin care aceste două ministere să devină cruciale. Să nu mai existe rectificări bugetare în minus. Să fie conduse de manageri apolitici capabili. La fel şi în eşaloanele doi şi trei. Să stârpeşti pilele, cumetriile şi impostura în instituţiile viitorului românesc. Decât să dai pensii speciale şi să hrăneşti un aparat birocratic uriaş, mai bine plăteşti unor manageri privaţi, poate chiar străini, nişte salarii comparabile cu mediul privat. Şi să-i laşi să ia măsuri ca Sănătatea şi Educaţia să iasă din faliment. Să arunci la tomberon programele şcolare medievale. Să muţi spitalele în office building-uri curate, confiscate de la evazionişti. Să cumperi paturi automate, nu clopote. Să iei tablete şi laptopuri pentru elevi, nu grenade lacrimogene pentru Jandarmerie. Să aloci un procent decent şi intangibil din PIB pentru Sănătatea şi Educaţia Neamului. Cum faci şi cu Apărarea. Să încurajezi micile creiere ale românilor să gândească, să analizeze şi să creeze, nu să repete papagaliceşte. Să tratezi bolnavii şi să-i reintegrezi în societate, nu să-i îngropi.

Educaţia şi Sănătatea sunt cele mai importante.

Educaţia şi Sănătatea sunt cele mai importante.

Chiar dacă aşa rişti să înceapă poporul să-ţi gândească singur.

Şi forţa politică ce se va opune acestei decizii a CSAT, de desfiinţare a politicului în Educaţie şi Sănătate, să fie arătată cu degetul în fiecare dimineaţă în care copiii se duc prin noroi la şcoli fără veceuri şi încălzire, în fiecare zi în care tărgile mai coboară un român la subsolul spitalului.

Şi dacă încă se opun aceste partide, să fie interzise prin lege. Ele ne vor dispariţia ca naţiune.

Educaţia şi Sănătatea sunt cele mai importante.

Comentarii