cocoștiri

Decontul Găbiţei Firea

Madam Firea vrea să deconteze 500 de lei pentru benzină, părinţilor care-şi duc împreună copiii la şcolile din Bucureşti-Ilfov.

Mie chiar îmi place doamna noastră primar. Are grijă de contribuabilii care se chinuie să supravieţuiască grozăviei numită trafic rutier în Bucureşti. Ne-a dat vouchere de biciclete, e clar că nu le mai putem folosi, că vin frigul, ploile, bălţile şi troienele. Ne-a dat ajutoare de ochelari de vedere, pentru pensionarii care nu văd când dau în gropi. Ne dă bani să ne punem aparate dentare copiilor. Ne-a dat circ în Parcul Izvor şi Târgul cu fasole tot în Parcul Izvor. Bine, parc e mult spus, la câte maşini cară pe alei şi pe spaţiul verde scene pentru artişti, căsuţe, măsuţe şi căzănuţe cu haleală.

Nu-i înţeleg deloc pe cei care o critică pe talentata doamnă primar. Păi, cine mai are fântâni ca-n poveşti la Piaţa Unirii? Bine, poveştile sunt vechi, fântânile sunt acolo de pe vremea talentatei doamne Elena Ceuşescu, dar am auzit că sunt colorate. Ziua, când trec cetăţenii spre muncă, sunt nişte fântâni normale.

Iar acum, această minunată veste cu benzina decontată. E drept că eu nu voi beneficia - de fapt n-am beneficiat de nicio facilitate de la Primărie - dar trebuie doar să mă mut în Ilfov şi să-mi duc copilul la şcoală cu maşina în Bucureşti, ca să capăt cinci milioane. Şi trebuia doar să mă înghesui la coadă la Primărie să-mi trag un voucher de bicicletă. Si trebuia doar să fiu bătrân, mai bătrân, să stau la coadă la Primărie să plec moca în Grecia. Şi trebuia doar să nu văd bine - curios, chiar nu văd bine! - ca să-mi dea doamna Gabi bani de ochelari de vedere. Şi trebuia doar să fiu bătrân şi să stau în Voluntari, ca să mă plimbe soţul doamnei Gabi, al doilea soţ, la moaşte la Iaşi. Şi trebuia doar să stau la coadă cu copiii, ca să-mi dea gratuit aparate dentare pentru ei.

Practic, trebuia să fiu un bătrân din Voluntari, cu bicicletă, ochelari şi copil la şcoală în Bucureşti, cu dinţii strâmbi. Pe care să-l duc cu maşina la şcoală, împreună cu alţi doi părinţi bătrâni şi cu copii cu dinţii strâmbi!

De ce, Doamne, nu m-ai făcut bătrân - mai bătrân - domiciliat în Voluntari, cu probleme de vedere şi copii cu probleme dentare?

Aşa nu văd nimic! Nada, ciuciu!

Sunt doar un biet plătitor de taxe în Bucureşti, care nu prinde niciodată fântânile colorate, dar prinde fum de mititei când aleargă în parcul Izvor, prind toate semafoarele pe roşu şi când plec pe verde, urmează o porţiune cu lucrări interminabile în carosabil. Un biet locuitor care s-a mutat la timp din Drumul Taberei şi mă felicit zilnic pentru asta, când văd ce e la Răzoare dimineaţa şi seara. Şi în restul zilei. Şi oricând. Şi nu e metrou.

Sunt doar un fraier care se întreabă de ce americanii ăia sunt atât de proşti şi au autobuze şcolare galbene, care iau copiii din cartiere şi îi duc la şi de la şcoală, scutind mii de părinţi de treaba asta, mii de maşini care poluează.

Sunt doar un cetăţean care a văzut destule biciclete trântite de portiere deschise sau de maşini care nu se asigură şi care cetăţean nu-şi riscă viaţa pe cele câteva piste de biciclete aruncate în centru şi nelegate de nimic.

Nu-i mai invidiaţi pe cei care locuiesc în Bucureşti, unde se dă ora exactă. Or avea ei mai multe oportunităţi financiare, dar viaţa lor e mai scurtă, mulţumită unor: Videanu, Lis, Băsescu, Oprescu, Firea. Ar putea fi nume de uragane.

Nu invidiaţi viaţa de noapte din Centrul vechi, unde cad casele din senin şi iau foc, cu pompierii dând din umeri în căutarea hidranţilor.

Invidiaţi doar bătrânii din Voluntari, cu ochelari şi copii cu probleme dentare. Sau pe toate pilele şi relaţiile lui Firea care au ocupat funcţii grase în zecile de companii ale Primăriei. Ceilalţi ne-am pierdut speranţa.

Nu pe doamna prefect, prietena Găbiţei, de aia nu mai scăpăm.

Comentarii